Merkezin faiz kararı için uzmanlar ne dedi?

Merkezin faiz kararı için uzmanlar ne dedi?
Ekonomi

Merkezin faiz kararı için uzmanlar ne dedi?

 Merkez Bankası'nın büyük faiz indirimlerinin sonuna geldiğini ifade ediyor. Banka temmuz ayından bu yana 1200 baz puan faiz indirdi.  

MURATOĞLU: YARIN YOKMUŞ GİBİ FAİZ İNDİR

Sözcü Gazetesi Ekonomi Yazarı Murat Muratoğlu Merkez Bankası'nın bugünkü faiz indirimini riskli buluyor. Muratoğlu, Merkez Bankası'nın yarını düşünmeden faiz indirimleri yaptığını söylüyor. Muratoğlu, “Enflasyon artıp yüzde 11.5 – 12’ye gelince, faizler yüzde 12.00'de olacak… İyi de stopajı düşersen aslında bankada tuttuğun para gelecekte enflasyon düşüş göstermezse hiç para kazandırmayacak. Bizim gibi gelişen ülkeler sınıfında verilen faizlerin ortalaması enflasyonlarının yaklaşık 250 baz puan üzerinde… Yani 2.5 puan… Türkiye'nin herhangi bir kazaya uğramayacağı hesaplanıyor. Oysa riskler çok büyük… Nitekim faizleri düşürmek için de enflasyon düşük tutuluyor.” değerlendirmesini yaptı.

Muratoğlu Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle üretimi artırmayı, yatırımların başlamasını ve borç yükünün hafiflemesini hedeflediğini belirtirken, “Bu düşüşle tüketimin canlanması, üretimin artması, yatırımların başlaması, enflasyonun inmesi, borç yükünün hafiflemesi hedefleniyor. Faiz, paranın kirasıdır… Parayı ne kadar süreliğine kiraya verdiğinize yani borcun vadesine, kime borç verdiğinize göre değişir. Şimdi şöyle bir sorunumuz var… Merkez Bankaları durumlara müdahale etmek için iki tarz para politikası izler… Genişletici para politikası ve daraltıcı para politikası… Genişle genişle nereye kadar… Göreceğiz daraltıyoruz deyip genişlemenin etkisini 2020 yılında” diye konuştu.

“FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK”

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Merkez Bankası'nın faiz indiriminin beklentilere paralel olduğunu ifade ederken Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde enflasyonun düşeceğini tahmin ettiğini söyledi. Tözge, “Açıklamalarda mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğunun bir kez daha altı çizilmiş. Yani, TCMB önümüzdeki süreçte enflasyonda gerileme süreceğinin devamını beklemekte. Bu da 2020 yılında daha küçük adımlarla da olsa faiz indirimlerinin devam edebileceğini işaret etmektedir” dedi.

Tözge 2020'nin ilk çeyreğinin sonuna kadar 200 baz puan daha faiz indirimi olabileceğini tahmin ediyor.

Etiketler

merkez

bankası

faiz

indirimi

döviz

ekonomi

Seo-Banner