E-ticaretin Kanayan Yarası Türkiyede Kargo Sorunu

E-ticaretin Kanayan Yarası Türkiyede Kargo Sorunu
Türkiye

E-ticaretin Kanayan Yarası Türkiyede Kargo Sorunu

Türkiye'de e-ticaretin gelişmesi özellikle yaşanan pandemi sürecinden sonra, şehirler arası ulaşımın yasaklanması ile artarak tüm yük zaten kargo sorunlarının ayyuka çıktığı ve tüketici haklarının hiçe sayıldığı, kalitesiz hizmetin yüksek fiyatlarla nimet gibi görüldüğü bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kargo şirketine bırakıldı. 

Mevcut durumda ki kargo şirketlerimiz ne yazıkki bu duruma gerek altyapı gerekse hizmet anlayışı olarak hazır değildi. Bizde Firmadan.com olarak Herşeye rağmen alkışlayıp teşekkür ettiğimiz kargo firmalarının ve kullanıcılarının sorunlarına değinmek istedik. 

Kargo Firmalarının sorunları nedir ?

Kargo firmalarıyla yaptığımız görüşmelerde en çok çalışan sıkıntısı çektiklerini duymaktayız. Peki çalışanlar buna ne diyor ?

Kargo Firmaları neden çalışan bulamıyor ?

Ağır iş şartları en başta geliyor. Yağmurda sıcakta zor ve ağır koşulda yükleri kapıya kadar teslim etmek ve günde 10 saat çalışmak başlıca sorun.
Ağır kargo ve gönderilerin insan gücü ile teslim edilmesi, mobilize ekiplerin kurulmaması, küçük paketinde 50 kg kolininde aynı araçla dağıtılması kargo çalışanlarını en çok bezdiren konular arasında. 

Buna nazaran aldıkları ücret bazen asgari bazende asgari ücretin biraz yukarısında o nedenle kimse bu sektörde çalışmak istemiyor.

Kullanıcıların yaşadığı sorunlar ?

Kullanıcılar internet üzerinden veya bir şehirden başka bir şehire gönderi yaptıklarında yaşadığı en büyük sorunlardan birisi Kargoların teslimatının yapılmaması. Çünkü yoğun iş temposundan dolayı kargo şirketlerinin bir çoğu artık adrese kargo götürmüyor ve adresten paket almıyor

Fahiş ve tutarsız fiyatlar

Kargo firmaları adrese teslim etmese bile fiyat belirlenirken örneğin Malatya'dan İzmir'e 5 adet maskeyi el kadar poşete koyup gönderdiğinizde 25 tl gibi bir rakam talep ediliyor. Karşı taraf anlaşması olması halinde aynı gönderiyi 7 tl ye size gönderebiliyor. 

Biz Geldik. Evde Yoktunuz !

Kargocuların en büyük bahanelerinden biriside bu bazen kapıya kadar gelip zile basmadan etiket yapıştırıp gidenler bile oluyor. Bunun nedeni dağıtımda yaşanan vakit kaybı ve kargonun geri iade süresinin yaklaşması. Çünkü müşteriler kargoyu şubeden almadığında otomatik olarak gönderen firmaya tekrar iade ediliyor ve bu zarar e-ticarette özellikle sanal pazar yerlerinde büyük aksiliklere sebep oluyor kesilen komisyon ücretleri, karlılıklar, malzemenin o süreçte yolda zaman kaybetmesi, ücret iadeleri, muhasebe giderleri, fatura iptalleri gibi arkası gelmeyen sorunlara sebep oluyor.

Kargoya Telefon ile ulaşılamıyor

Şu bir gerçek ki bugün hiç bir kargo şirketine telefonla ulaşmayı ve sağlıklı hizmet almayı başarabilen çok nadir dir. Aradığınız şube elinde yeterince iş olduğu sürece telefon numarasına cevap vermiyor. Bir çok firma franchising (bayilik) tarzında çalıştığı için bu şubelere herhangi bir yaptırımda da bulunamıyor. 

Gelen Paketin Kontrolüne izin verilmiyor

İnternetten kapıda teslim ödeme şeklinde salatalık, patlıcan vs. gönderenleri duyup insanları nasıl dolandırdıklarına şahit olmuşsunuzdur mutlaka yasal olarak kullanıcının malı kontrol etmeye hakkı var ancak buna izni yok ! Çünkü kargo çalışanlarının yasal konularla çok bir ilgisi yok. 

Kayıp Kargolar ayyuka çıktı

Dikkat ! Gönderimini yaptığınız kargonun irsaliye faturasını eklemediyseniz o halde unutun. Çünkü Kargonuz gönderdiğiniz şube ile karşı şube arasında o veya bu neden den dolayı kaybolduğunda tazmin etme haklarınız aylar sürebiliyor. Gönderdiğiniz ürünün irsaliye faturası ve tazmin dilekçesi ile kargo şubesine başvuru yaptığınızda 500 tl nin üzerindeki tutarlar Bölge Müdürlüğünün iradesinden çıkıp Genel Merkeze iletiliyor sorun o ki bu başvurunuz iletilirken tekrar kaybolabilir o nedenle faturaların bir kopyasını mutlaka saklayın ve kargo açıklamasında değerini belirtin.

Kargo Firmaları Şikayetleri

Son Olarak Kargo Firmalarının Karnesini çıkardık Ayda ortalama 2500 şikayet alan kargo firmalarının toplam da mağdur ettiği insanların sayısını görünce sizde şaşıracaksınız tek mağdur biz değilmişiz diye rahatlaya da bilirsiniz.




Bir gün yurt dışından Amerikan, Alman biri gelip bu ülkede bu işi düzgün bir şekilde yaptığında sakın onu suçlamayın kendimizi biz bu hale getirdik malesef bedeli ödenen her hizmetin düzgün bir şekilde yapılması ticari ahlakına ihanet ederek bunu ülkemize biz yaptık malesef ve yasal mercilerde bu şikayetlere göz yumduğu için suçludur.

Öte Yandan Change.org üzerinden onlarca açılmış imza kampanyası, tüketici hakları ve birliklerine yapılmış binlerce başvuruda mevcuttur. Ancak alternatif olarak otobüs şirketleri ile gönderimlerin çoğaldığıda aldığımız haberler arasında. Buna uçak şirketleride başlarsa bu yükün bir nebze olsun azalacağı düşünüyoruz. 


Etiketler

e-ticaret

kargo

aras kargo şikayet

mng kargo şikayet

sürat kargo

şikayetleri

yurtiçi kargo şikayet

kargo sorunları

kargo neden gelmiyor

nereye şikayet edebilrim

Seo-Banner